Lån och hur banker skapar pengar

Posted by admin on August 13, 2014
Lån / No Comments

Att banker är den vanligaste källan till finansiering kommer knappast som någon överraskning. Men hur kommer det sig att banker kan låna ut till synes oändligt med pengar? Svaret är inte helt självklart. Banker besitter nämligen en alldeles speciell egenskap, de kan trolla fram pengar!

Lånemarknaden är en enorm industri, inte bara i Sverige, utan också i Norge, Finland, samt övriga Skandinavien och världen. Att låna pengar är inget ovanligt, utan någonting som alla har gjort, oavsett om det är från vänner, familj eller ockrare. Men hur fungerar låneverksamhet på banknivå och hur kommer det sig att de kan låna ut gigantiska belopp? Det ska vi försöka ta reda på här.

Ett trolleri

Hur banker skapar mer pengar än vad som fysiskt ligger i deras bankvalv är lite av ett trolleri. Eller, trolleri är det givetvis inte, men de använder sig av ett knep som är ganska imponerande. Banker lyckas nämligen låna ut betydligt större belopp än de faktiskt har tillgängliga. Tror du mig när jag säger att många banker bara har motsvarande 3% av de belopp de lånar ut tillgängliga i likvida medel? Inte? Då ska jag förklara.

Exempel

Tänk dig att vi befinner oss i en stenåldersby. Du är stadens guldsmed och har guld till ett värde av 100 till ditt förfogande. I byn finns en bank och då du inte vill ha ditt guld hemma, bestämmer du dig för att sätta in guldet på banken. I utbyte får du en skuldsedel och banken har nu guld till ett värde av 100 hos sig. Såhär långt är det inga konstigheter.

En annan bybo funderar nu på att starta upp ett bageri och behöver finansiera sitt köp av en spis i smide. Bybon går till banken och ber om att få låna pengar, som villigt lånar ut 90 av ditt guld. Banken vill nämligen ha 10% i reserver. Guldet betalas till smeden som har byggt ugnen, men då smeden inte vill ha guldet hemma hos sig sätter han in allt guld, det vill säga 90, på banken. I utbyte får han en skuldsedel.

En tredje bybo som håller på att starta ett lantbruk behöver finansiering till sin häst. Han går till banken och ber om lån. Banken med sin 10% policy när det gäller reserver, lånar ut 81 till den tredje bybon som sedan går till stuteriet och köper sin kuse. Stuteriet som inte vill ha 81 i likvida medel hemma, sätter in beloppet på banken. I utbyte får han sin skuldsedel.

Så vad är det då som har hänt?

Inte mycket när det gäller guldreserven. Hos banken ligger det nämligen bara 100 i guld. Men om man tittar på hur mycket pengar som har ställts ut i skuldsedlar, då har det hänt desto mer. Totalt har skuldsedlar till ett värde av 100 + 90 + 81 = 271 ställts ut, det vill säga till ett värde som är mer än dubbelt så högt än vad som faktiskt ligger i banken.

Sammanfattning

Låneverksamhet är faktiskt inte krångligare än såhär. Dock, frågan som alla ställer sig, vad händer om alla bybor vill ta ut alla sina pengar samtidigt? Ja, då får banken problem, stora problem. Detta kallas för bank run och har faktiskt hänt ett par gånger, speciellt i tider som kantas av hyperinflation. Det är dock här som banker får stordriftsfördelar. Genom att ha miljontals med kunder, kommer inte fullskaliga bank runs inträffa. Bankerna kommer därmed kunna bedriva sin låneverksamhet i evig tid och fortsätta låna ut enorma belopp. Den största överhängande risken blir därmed konkurser.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om det här fenomenet rekommenderar vi att du söker på Fractional Reserve Banking eller Fractional Deposit Lending, det är två olika begrepp för samma sak. Du hittar även en bra beskrivning på Wikipedia. Har du några frågor så tveka inte att kontakta mig eller skriva en kommentar till inlägget.

Välkommen

Posted by admin on August 13, 2014
Introduktion / No Comments

Hej och välkommen till “Smart Start Till Finans”, eller SSTF, som jag lite förenklat har valt att kalla bloggen. På den här sidan kommer jag diskutera finans på ett lättbegripligt och förhoppningsvis lite roligt sätt. Målet är att du som läsare ska få en ökad förståelse för finans och inse att finansmarknader är någonting som är viktigt och behövs i samhället.

finans

Vad är finans?

Finans är ett begrepp som jag, i personlig mening, anses används lite slarvigt. Det är exempelvis lätt att prata om sina egna pengar som “finanser”, vilket det i och för sig kan vara, men allt som oftast känns det som någonting som man hasplar ur sig i tid och otid. Så vad är då finans i ordets rätta bemärkelse? Jo, finans är ett samlingsord för studiet av hur olika instanser skaffar, allokerar och använder kapital och monetära resurser.

Finansiering är närbesläktat med finans och uppstår exempelvis när en entreprenör går till investerare för startkapital, när en privatperson lånar pengar av en bank, eller när banken vänder sig till staten och centralbanken för att låna pengar. Finans och finansiering är således nödvändigt för att vår ekonomiska apparat ska fungera så friktionsfritt som möjligt.

finans1

Risk

Risk är någonting jag också skulle vilja ta upp i det här första inlägget. Många förknippar nämligen, helt korrekt, finans med risker. Frågan är bara varför det ligger till på det här sättet. Svaret är lika logiskt som det är enkelt. En investerare som inte kan få någon avkastning på pengarna han eller hon skjuter in i ett projekt, kommer inte heller investera i projektet.

Räntan spelar stor roll när man gör en riskbedömning. Om du väljer att investera i ett högriskprojekt, vill du ha hög ränta på dina investerade pengar. Om du istället är nöjd med att inflationsskydda dina pengar, är statsobligationer som många gånger anses vara riskfria, eller ett sparkonto med lite högre ränta än normalt, troligtvis ett bättre val.

Det finns förresten någonting ironiskt med riskfria statsobligationer. När Greklands situation var som värst och landets skulder var som högst, beviljades fortfarande stora lån till landet. Vad var det som var ironiskt med detta? Jo, Grekland hade betydligt högre ränta än andra nationer, trots att de hade lägst sannolikhet att faktiskt lyckas betala tillbaks sina lån. Från en investerares synvinkel är exemplet talande för en av finansvärldens mest accepterade sanningar, risk är lika med möjlighet.

Avslutningsvis

Jag hoppas att den här inledningen har väckt nyfikenhet och att inlägget har fått dig att vilja återkomma. Vi kommer diskutera många fler finansiella frågor och fenomen den närmaste tiden. Inom kort kommer jag dessutom lägga upp en kontaktsida så att du kan skicka frågor, komma med förslag på ämnen som ska behandlas och mycket annat. Jag ser fram emot att höra av dig.

MVH
Mikael Ekman